Lotus Film

In 1998 richtte ik Lotus Film op.

De documentaires Kiki Soso Lhar Gyalo, Godmother in
de Himalaya
 en KINDNESS, a letter from Tibet  zijn een
uitdrukking van mijn verbondenheid  met het Tibetaanse volk
en haar Cultuur van Vrede.

Naast deze twee onafhankelijke producties die beiden door De
Boeddhistische Omroep zijn uitgezonden maakte ik in opdracht
van deze omroep vier korte documentaires en voor Barako
Nederland de film Beyond the target, teachings of a Kyudo Master.

Na KINDNESS heb ik mijn liefde voor het schrijven van speelfilm verhalen weer opgepakt. In 2011 ontstond het raamwerk van Vijf Levens en in 2012 maakte ik voor de Visscher Neerlandia Prijsvraag een bewerking van De Laatste Reis, een scenario dat ik in de begin jaren van Lotus Film schreef. Na mijn moeders dood diende Oemie's Geheim zich echter volkomen vanzelfsprekend aan. Mijn Indische grootouders en een bijzondere ervaring die mijn moeder in 1930 als 10 -jarig meisje in Nederlands- Indië had, werden mijn inspiratiebron en met veel plezier schrijf ik nu het scenario voor een kinderfilm

Als scriptconsulent ben ik nauw betrokken bij het werk van schrijver/ regisseur Simon Sliphorst van Presto Film & Music. Zijn “Kortjes“ Tommy en Scheiding zijn gevoelige juweeltjes en in zijn korte speelfilm Zonde is de hand van een eigenzinnige filmmaker zichtbaar.

Vanaf 2010 begeleid ik Cinemaker in Bangladesh. Onze ontmoeting op het 11e Dhaka International Film Festival (DIFF) en mijn film KINDNESS legden de basis voor de samenwerking tussen de 21-jarige Juboraj Shamim en de 34 jarige Mohammad-Nuruzzaman, architect en regisseur. Inmiddels maakten zij samen Junction en Yaatra en schreef en regisseerde Shamim zijn eerste korte film Putul/A Family, een kinderfilm.

In januari 2014 nam ik tijdens het 13e DIFF samen met de 30 jarige Afghaanse schrijfster/regisseuse Sahraa Karimi deel aan een panel-discussie op de International Conference on Women and Film. Deze bezielde jonge vrouw maakte diepe indruk op me en sindsdien ondersteun ik haar bij de ontwikkeling van haar internationale speelfilmdebuut A Pianist from Kabul.

In 2017 was de CineWorkshop op het DIFF weer een broedplaats van jong talent. De film van de Iraanse filmmaker Armin Ebrahimi (29) was origineel en zijn muziek ontroerend. Sinds februari jl adviseer ik hem als script consulent bij HAMLET, een documentaire met kinderen van 9-13 jaar.

Sinds KINDNESS door de wereld reist word ik regelmatig gevraagd als Jury lid voor Internationale Film Festivals.

Clémentine Ederveen